2 Aralık 2014 Salı

İşaret dilinin herkesin bildiği bir dil olduğunu hayal ettim...hoş , çok hoş geldi.

Dil öğreniyoruz, her birimiz kendi anadilimizin yanında ikişer üçer, bazı yeteneklilerimiz de  belki daha fazla dil öğrenmeye meyilli, daha önce de çok istemiş ancak fırsatını bulamamıştım, işitme engelliler için olan işaret dilini bilip ,anlayıp, konuşabilmek ne güzel olurdu, bu dil bütün dünyada herkesin konuşabildiği ortak bir dil olsaydı… yazmanın haricinde kendini ifade edebilme değil mi esas sorun, ben eğer karşımdakine ne istediğimi anlatabiliyorsam  onu da anlıyorsam gramer ya da yazı dili daha üst seviyede ve profesyonel kalmıyor mu?

Bu işaret dili evrensel olarak aynı diye biliyordum bir araştırdım ayrı ayrı hemen hemen 100 e yakın işaret dili varmış ancak temel bazı şeyler uluslararası standartlardaymış.
Aslında tek bir işaret dili olsa temel ihtiyaçlar için ve bu temel olan her ülkede okuma yazmaya paralel olarak müfredatta yer alsa...ne güzel olurdu değil mi?

Evet bu akşam görme engellilerden oluşan bir tiyatro ekibinin oynadığı bir oyuna gittim .
 "Gemilerde Talim Var" 

TUZLA SANAT PLATFORMU GÖRME ENGELLİLER TİYATRO GRUBU-BENAN TİYATROSU


Derleyen ve Yöneten: Orhan Çağlar

Oyuncular: Orhan Çağlar, Yaşar Türken, Geylani Akçay, Ahmet Öngen, İnci Kaynarpınar, Hülya Köseoğlu, Nihal Çağlar
Sahne Amiri: Naz Yazıcıoğlu

Oyun Bilgileri: Hayatın karanlık yüzüyle istemeden karşılaşmak zorunda kalan bir avuç insanın başkaldırışıdır bu oyun. Engellerin; aşılması gereken sıradan sorunlar olması gerektiğine inanan; idealist, azim dolu ve inanarak sahnelerin büyülü dünyasıyla buluşan bir avuç özel yürek..
Hızlı, yüksek tempolu, kahkaha dolu bir oyunu başarıyla sahneliyor ekibimiz. Sıradan bir yalanın, devamında başka yalanlarla desteklenmesi zorunluluğu sonrasında ortaya çıkan olayları, kahkahalara boğularak izledik.
Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve tabii ki bu oyunu Nilüfer’lilerle buluşturan Ayşe Yılmaz hanıma ve Nilüfer belediyesine de çok teşekkürler.

Dünya Engelliler Günü etkinliği olarak sahnelenen bu oyunda  İşitme Engelli izleyiciler için işaret dili çevirisi yapıldı. Onu izleyerek seyrettim oyunu zaman zaman ve öğrenmek arzusu heyecan verdi yüreğime.

Keşke dedim keşke daha büyük bir salonda ve daha çok katılımcının olduğu bir oyunla görme engellerine rağmen gönül gözleriyle gören ve müthiş performanslarıyla herkesi kahkahalara boğan bu oyunu  gören gözler  ve işiten kulaklar olarak engelsiz olanlar da çoğunluklu olarak izleselerdi, herkes görseydi, evet salon tam doluydu ancak, işitme engelli çocuklar ve öğrenciler yoğunluklu bir katılım vardı.


Teşekkürler Benan Tiyatrosu, teşekkürler…Nilüfer Belediyesi…